Tutorial Cara Nak Set Ringtone Pada iPhone

Ringtone iPhone menggunakan format m4r, jadi anda tak boleh suka suki untuk masukkan lagu. jadi anda perlu meng’convert’ format lagu tersebut terlebih dahulu untuk set Ringtone untuk iPhone. Jadi bagaimana nak set ringtone iPhone?
ikuti tutorial ni. sila follow step by step.. ok.
Tapi sebelum tu pastikan anda mempunyai PC/lappy serta mempunyai iTunes. kalau xde iTunes sila download terlebih dahulu kat sini http://www.apple.com/itunes/download/

 

Langkah pertama, open iTunes dan sila pilih lagu yang anda nak buat ringtone.  tengok timing untuk di set.

 

Bila dah pilih, tekan right click dan click ‘Get Info’

 

kemudian klik pada ‘Option’ dan set timing tuk ringtone anda, pastiakan dalam 25-35 saat sahaja. pastu klik ‘OK’

 

Bila dah set timing, play dulu lagu tu. kalau dah confirm, right klik pada lagu anda tu dan pilih ‘Create AAC Version’

 

maka akan muncul la satu file copy

 

Right click file copy yang muncul tadi dan pilih ‘show windows explorer’

 

dari file yang dah di open tadi, anda drag je file lagu tu ke desktop. (supaya mudah nak cari nanti)

 

Maka dengan itu right click dan ‘rename’ file lagu kat desktop tu. tukarkan  ’.m4a’ kepada ‘.m4r.

 

*kalau xboleh ‘rename’ pergi kat control panel/appearance and personalization/folder option. kemudian click pada ‘view’ dan UNCHECK pada ‘Hide extensions for knows file types’ dan click ‘Apply’.

 

bila dah letak file tu kat desktop, pergi kat iTunes balik, dan delete file copy tadi.

 

kemudian doble-click pada file lagu yang kat desktop tu. automatik dia akan masuk kat ‘ringtone’ library iTunes anda.

 

klik ‘sync’. sekarang da boleh set ringtone baru anda. tapi…(in certain case)

 

tapi kalau ringtone tu xde. anda drag sahaja file lagu yang kat desktop tu masuk terus ke bahagian ‘Ringtones’ (ringtones devices anda).
kemudian ‘sync’.

 

sekarang cuba check pada iPhone anda. Setting > Sound > Ringtone.
sekarang anda dah boleh set ringtone iPhone anda mengikut lagu yang anda suka.

 

p/s: tutorial khas for windows 7 user. tapi tuk windows lain2 pun hampir sama je kot cara dia.
Owrite selamat mencuba ;)

Comments

This entry was posted in Gadget, tutorial. Bookmark the permalink.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

71 Responses to Tutorial Cara Nak Set Ringtone Pada iPhone

  1. shuhada says:

    hello, saya dah try semua yang you ajar but still failed.bile i cube drag still takde folder ringtone pop-up. im using 3gs.please help me..

    • yuzi says:

      folder ringtone xde? pelik.. camni la nak senang download je sofware iRinger. lg simple.. owrite ;) yg sy tunjuk ni cara manual mungkin agk susah ckit. ok

  2. shuhada says:

    dear bro, dah boleh buat dah. i try i tunes version lain.heheh.thanks

  3. Rai says:

    byk kali try sync, tak dpt2. padahal file dh .m4r. geram pun ade ni. hahahahaha

  4. bonggo says:

    aper i-tunes version yg ada ringtone.. i-tunes 10 xde la..

    • yuzi says:

      create ringtone menggunakan format .m4r save kat desktop.. (leh ikut macam step yg sy tunjuk dalam entry diatas).
      kat iTunes 10 section Library tu cuma ada:
      Music
      Movies
      TV Shows
      Podcasts
      Applications
      Radio

      anda cuma perlu drag masuk ringtone yang anda create td kedalam “MUSIC”.. automatic dia akan create a ‘Ringtones’ category. ok..

  5. Fiqa says:

    Sume da bley.. Tp ble cri dlm iphone, x de pon ringtone 2. ringtone asl aje ade.. Cmne ye

  6. Khairul says:

    urgh!!! thx bro :D tgk kul bape aku post ni.. bakar otak kot, baru seminggu pakai iphone ni… mcm ada step yg tertinggal la kat tutorial kat atas tu bro… yg lps dah double click after we change the ext to m4r lepas tu yg blur sbb xder pic dah hehe (nak di suap sampai siap) >.< just figure out using RMaker app… tgk sume sama tp yg last skali tu tgk kat tutorial dia camner nak buat baru dpt tangkap.. hohoho~ thx, really made me think and let my brain do a little exercise :D salam…

  7. ann says:

    salam,bro…

    ada tutorial camne nak copy contact dlm iphone ke simcard x?btw nak tuka simcard ke hp baru…tp contact sume dalam phone…any idea??huhu…

    thanks in adv!

  8. intan says:

    assalamualaikum…hi bro…
    sy try mcm entry kt ats tp xleh…
    then, i used iRinger …lagu mmg 30saat, dh msuk kt itunes, ringtone tp dlm iphone sy xde pun ?
    :(

  9. intan says:

    still x de :(
    adeiii

  10. intan says:

    yeayyyyy..dh brjaya…haha
    tp kan sy g kat ringtones, bkn summary..
    hehe…
    pape pun, thanks to u la sedikit sbyk mmbantu gak…
    hihi

  11. Lieza Jay says:

    Salam. Saya dh ikut cam tutorial kt atas. Lepas saya double klik, ringtone tu xmasuk. Pastu saya Cuba drag ke iTunes Dlm folder tones tp xbole. Nape ye?

  12. sara says:

    hi,
    sara da ikot semu step yg korang buat tp sara nye iphone xde folder “RINGTONE” yg ade “TONES”
    cm mane sara nk set ringtone yg sara cari?
    blh tlg sara x?

  13. Diyana says:

    Assalamualaikum….
    Thank you very much for helping! :)

  14. LISA says:

    kat folder option tu tak bole unchecked hide extensions for known file types..kenapa eh?

  15. firdaus says:

    slam bro sye nak taw iphone saye dah jailbreak ke blom sbb sye hary uh ter dilite kat itunes sbb x de sape pon bleh ajar kat saye so sye wat la sndri :( (
    n saye x taw pasl jeilbreak saye yg saye tahu jailbreak uh org bgi tau saye dowload semue free .. cm ne eh :( ( tlg saye :( ( tq

  16. wan says:

    klu nak buat rintone cara auto mcm mana bro….?

  17. sha says:

    bro nk tny…sy ni bru nk pkai iphone…2 pon abg sy pny die bg…sy x tau pape sal iphone nie…nk downld pe pon x tau…1st bnd y sy nk kne bwt ape erk???plez help me…

    • yuzi says:

      Untuk pengguna iPhone anda perlu ada Apple ID. caranya pergi kat ‘Setting’ > ‘Store’ pastu Create New ID. dah isi semua maklumat baru lah anda boleh install mcm2 program di ‘App Store’

  18. sha says:

    sy nk download softwr…tp x tau cmne care nye..nie kn iphone 2nd…so ade paswrd y sy kne tau ke???

    • yuzi says:

      pergi kat ‘Setting’ cari ‘Store’ kemudian kalau ada id org lain awk ‘Sign Out’ kemudian cipta id awk sendiri. ‘Create New Apple id’ ok

  19. sha says:

    bro nk tanye…sy beli iphone 2nd…so dlm die sume kosong…xde pape…cmne ea nk download software2 die

  20. sue says:

    berjaya ! sgt membantu.. yahooooo :)
    saya nak dgr lagu kat iphone tapi x tau kat mana.. tlong tolong.. haha

  21. Tasha says:

    Tq..dah lama try buat..tp xjadi..kali nie buat baru jadi..tq again..:)

  22. wanie says:

    nak tanye skit..saya beli laptop baru..nak sync kan itunes dgn iphone..adakah data2 lama akan hilang…cth:gbr,lagu,games,software

  23. suraya says:

    masih xle wat la…nk set timing pun xle..bahagian stop asik jd terlebih jer…tensen la

  24. tenkiu :D at last BERJAYA jugokk

  25. akmal says:

    assalamualaikum..napa bila nk set ‘stop time’ xboleh ? mohon pencerahan :)

  26. wawa says:

    setelah mencuba berkali-kali.. berjaya jgk akhirnya.. hehe
    TQ TQ :)

  27. Amir says:

    Salam,untuk sape2 yg ada masalah ringtone tak keluar tu di sebabkan anda tak tanda option untuk ringtone.just pegi kat edit -> preferences, under tab general tandakan kotak tones.

  28. yusma says:

    YEAAAAA….berjaya buat utk iphone 5….tu pun lepas off baru OK….terima kasih banyak2 pada blogger ni sbb wat tutorial nih….semoga ilmu kamu smkn bertambah saya mmg suke crop2 lagu nih….

  29. wanyie says:

    Assalam yuzi tq dengan perkongsian tutorial ini…cuma ingin bertanya pada yuzi sendiri berapa banyak kite boleh mskan ringtone dalam iphone ini..sy cuba hanya 4 sahaja yg boleh du buat lebih darinya tidak betul ke?dan satu lagi limit untuk ringtones ni sampai 35 saat sahaja ke ?mhn penjelasan yuzi …tqvm

  30. wanyie says:

    Satu lagi pertanyaan pada yuzi boleh tidak kita buang ringtones yang sedia ada ..hrp mklum

  31. kamarul says:

    langsung tak bole buat..arrr tolong la…
    dah buat..tapi sync tak de pun..nk mati dah fikir ni..

  32. nur says:

    sy da buat semua. cuma bila nak sync, dia kata ringtones cannot play at iphone.. mcm mne ni??? huhu.
    tq

  33. rozila says:

    sy nk tanya semua sy da ikut tp part last dekat i tune sy tu xda pun apps “ringtones” macam mane nk buat dia yerr??

  34. helen says:

    Hi, i think that i saw you visited my site so i got here to go back the prefer?.I am
    trying to find things to improve my website!I guess its adequate to use a
    few of your ideas!!
    helen�´s last [type] ..Google Play Redeem Codes

  35. noel says:

    haii.. sy dh try sume step tuh..okla utk masukkan lagu..
    skrg ni sy nk wat ringtone sendiri, dh siap tp nk drag masuk xde plak folder ringtone (yg mcm step “bila dah letak file tu kat desktop, pergi kat iTunes balik, dan delete file copy tadi. – See more at: http://infozi.com/blog/2011/03/tutorial-cara-nak-set-ringtone-pada-iphone/#sthash.olq5mCMm.dpuf“) dalam devices..acane tu? setting – sound – ringtone – (lagi la xde lgsg, penat je wat ringtone)…
    dlm iphone sy ada app ringtone & sy buat sendiri ringtone pilihan sy..
    boleh tlg sy x?

  36. eika says:

    wai right click tak jumpa accversion tu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge