Projek Jamban Smart Toilet

Projek ini diberi nama “Smart Toilet” dan objektif projek ini adalah bagi menyedarkan orang ramai mengenai pentingnya menjaga kebersihan tandas awam.

Tandas awam merupakan aset bernilai yang perlu dijaga supaya ianya selesa digunakan oleh orang ramai. Sikap buruk segelintir pengguna yang pengotor serta pemalas nak ‘flush’ adalah punca berlakunya tandas yang berbau hanjing hancing serta busuk!. Atas dasar tanggungjawab  serta kesedaran aku pun menghasilkan projek “Smart Toilet” ini.

kendalian projek adalah seperti berikut:-

  • Pintu tandas sentisa berkunci.
  • Duit syilling 20sen perlu dimasukkan bagi membuka pintu tandas.
  • Setelah duit dimasukkan, barulah pintu boleh dibuka.
  • Apabila pengguna masuk kedalam, semua sistem akan beroperasi. (Lampu,Kipas,Perfume, Speaker)
  • Setelah selesai menggunakan tandas, pengguna harus menarik ‘Flush’.
  • Jika pengguna tidak menarik ‘Flush’ pintu tandas tidak akan dapat dibuka..  :D Bhahaha
  • Apabila pengguna keluar semua sistem (lampu,kipas,perfume, speaker) akan ‘off’ secara automatik.

Kesimpulan dari projek ini:

  • Tenaga kerja dapat dikurangkan kerana tidak perlu pekerja untuk menjaga tandas sambil jual tisu kat depan tandas tu.
  • Menjimatkan tenaga elektrik, kerana sistem hanya akan beroperasi apabila terdapat pengguna didalam tandas sahaja.
  • Selesa.. terdapat perfume serta sound speaker (sambil berak leh layan lagu).
  • Pengguna TERPAKSA menarik ‘Flush’ jika hendak keluar dari tandas. Sekaligus dapat menjaga kebersihan tandas.

Litar2 yang digunakan:

  • Power Supply 12v
  • Montion detector Sensor
  • Timer
  • Water level Sensor

 

Projek “Smart Toilet”

Smart Toilet

view dari belakangSmart Toilet

 

Litar-litar yang digunakanSmart Toilet jamban

 

Duit 20 sen perlu dimasukkan untuk membuka pintu. Jika LED pada pintu berwarna hijau bermakna tandas kosong tiada pengguna didalam.Smart toilet jamban coin selector

 

Apabila pengguna masuk, LED bertukar merah. lampu,kipas,perfume dan speaker akan berfungsi automatik.Jamban cantik

 

Jika pengguna hendak keluar mereka harus menarik “Flush” jika tidak, pintu tidak akan dapat dibuka.Projek elektronik smart toilet

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Projek Smart Toilet ini merupakan projek semester akhir saya bagi kursus integrasi Diploma Kejuruteraan Elektronik di PPD (sesi june 2010) .
Sebarang pertanyaan boleh hantarkan komen anda dan sila LIKE FanPage Facebook blog ini bagi memastikan anda tidak terlepas info terbaru. TQ.

Untuk melihat projek2 yang lain sila lawat entri Koleksi Projek Elektronik Semester Akhir.

projek jamban

jamban v3

Antara tempahan yang telah disiapkan. #Projek Jamban V3

Hak Cipta Terpelihara. Copyright © by Jauzi @ INFOzi.com

Sebarang pertanyaan boleh roger kat:  Fan Page Facebook INFOZI.COM (sila ‘Like’ untuk maklum balas segera TQ)

This entry was posted in TechnicaL. Bookmark the permalink.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

429 Responses to Projek Jamban Smart Toilet

  1. batrisya says:

    Salam, sy brminat dgn projek ni dan ingin tahu dgn lebih lanjut,boleh tak emailkan litar skematik utk projek ni…qistina_ronaldz@yahoo.com

  2. faiz says:

    Sya sgat berminat dgn projek smart toilet ini..boleh tlg emailkn litar skimetik untuk projek ini dan proposal jika ada..sgat urgent…email sye faizrusle93@gmail.com

  3. asyraf says:

    assalamualikum…sy berminat dengan Projek Jamban Smart Toilet. sy nak tahu pasal projek ni dengan lebih mendalam.. skematik litar-litar dia n apa yang perlu untuk menjayakannya..ni email sy boyzinside33@gmail.com

  4. MUHAMMAD FAZDIL says:

    salam bang! boleh kasi proposal dan skematik untuk projek ini saya sngat b’minat..ini email saya fazdil_mda@yahoo.com

  5. ashikin nawi says:

    assalam,,,sy nk taw lbih lanjut psal projek smart toilet ni..blh emailkan litar skematik projek ni??
    sitinurashikinnawi@ymail.com

  6. latiff says:

    assalam… boleh emailkan pada saya propasal smart toilet dan skematik litar untuk projek ini. email sy boyzinside33@gmail.com terima kasih..

  7. Aida says:

    Salam. Saya berminat nak tahu details pasal projek ni. Boleh email saya? Saya still in searching tajuk untuk fyp :) aidamohdnazib@yahoo.com

  8. Aida says:

    Salam. Boleh email kan details tentang projek ni? Saya macam berminat nak tahu lebih lanjut. Thank you :) aidamohdnazib@yahoo.com

  9. shamkdh says:

    Assalamu’alaikum. saya agak tertarik dengan saudara punya projek akhit “smart toilet” nih… boleh tau saudara sent proposal projek beserta details projek??!! boleh sent kt email saya shamkdh@yahoo.com terima kasih atas kesudian saudara membantu.

  10. nisa says:

    Salam..
    Projek ni cun laa. Berminat sgt nak tau lebih. Boleh tolong emailkan detail? :)
    Terima kasih
    haneybear.nb@gmail.com

  11. syihan says:

    salam. saya berminat dengan tajuk projek. boleh saya tahu dengan lebih lanjut? boleh hantar proposal, litar, dan coding utk projek ni? email saya syihan.afhan@gmail.com

  12. irsyad says:

    salam bro,saya berminat dgn projek ini..tetapi sya nk tanya contohnya seperti pam rosak ke,air xda atau apa2 yg membuatkan pintu xboleh buka..apa solution nya??please!!

  13. khairul says:

    Assalamuaikum bro, lepas melihat projek akhir ini, sy rasa sgt berminat dengan hasil kerja bro.. boleh tak kalo bro hantakan detail yang lebih lanjut kepada email sy??
    ipoh_burok@yahoo.com, sy masih dalam mencari projek untuk PTA.

  14. renya says:

    salam..
    sya brminat dgn projek ni dan ingin tahu dgn lebih lanjut,boleh tak emailkan proposal , litar dan coding projek ini..tq..email sya miztroublemaker@gmail.com

  15. Mohd.Izzriq says:

    Salam . saya amat berminat dengan projek berkenaan smart toilet anda . boleh tolong personal message saya . kalau boleh secepat yang mungkin . ^w^V peace !

  16. ameera says:

    salam..sye berminat sgt dgn projek nie..idea awk mmg trbaik…blh x sye nk thu lebih lanjut????tq

  17. syah rahan says:

    Assalamualaikum bang, sya berminat la dgn projek abg ni, boleh x sta nak tahu lbih lnjut tntg projek ni..? Boleh x sya dpat kan litar, coding dan proposal bg projek ni.? Dan adkah kos bg projek ni mahal..? Sya masih lg mncari projek ., :) ..ini email sya azizansyahputra95@gmail.com , tq

  18. alang says:

    Assalamualaikum. saya berminat dgn tajuk projek. Boleh hantar proposal, litar, dan coding utk projek ni? email saya xperian31@gmail.com

  19. siti says:

    assalamualaikum… saya berminat ngn projek ni..bleh xsy nk dptkan litar skematik n proposal tntg projek ny

  20. nur ayuni shahirah bt apandi says:

    salam. saya berminat dengan tajuk projek. boleh saya tahu dengan lebih lanjut? boleh hantar proposal, litar, dan coding utk projek ni? email saya ayunie75@gmail.com

  21. MUAHAMAD AL-HAQQ BIN MAJID says:

    Assalamualaikum…
    Saya berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai projek “SMART TOILET” awak ni. Boleh hantar details proposal pada saya?
    Ni email saya gudboy_hippo@yahoo.com
    Terima kasih ☺

  22. Amir aizat says:

    Assalamualaikum saya berminat dgn projek ni. Boleh tak kalau saya nk proposal utk projek ni untuk final project saya. Terima kasih

  23. mohammad says:

    salm.. sy berminat dgn projek ni tlg emel
    litar schematic,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge