Koleksi Projek Elektronik Semester Akhir

Memandangkan aku berminat dengan subjek projek elektronik, maka dengan itu rajinlah diriku untuk membantu rakan-rakan seperjuangan bagi menyiapkan projek mereka.

Aku bermula membuat model projek elektronik ketika belajar waktu Sijil Kejuruteraan Elektrik & Elektronik (2005-2008). waktu itu projek aku ialah ‘Toilet Auto lock System’. (gambar kat bawah ni)

Jika LED menyala bermakna ada orang didalam, jika tidak menyala bermakna tiada orang.Projek elektronik

 

Apabila pengguna selak ‘LOCK’ kunci pintu. (seperti kebiasaan apabila kita masuk tandas). Pintu akan terus terkunci dan tidak dapat dibuka.Projek elektronik

 

Selepas ‘Flush’ Ditarik. barulah pintu boleh dibuka. =)Projek elektronik

 

Menggunkan litar power supply 12v, water level sensor, dan litar alarm yang berfungsi jika pengguna terperangkap didalam.Projek elektronik

 

kotak simpanan litar yg cute gituProjek elektronik

 

Tajuk Toilet Auto-Lock System tapi sebenarnya x berapa nak auto lock sangat pun.. :p (sebab terpaksa lock secara manual terlebih dahulu)Projek elektronik

 

prototype design by JauziProjek elektronik
===============================================================================================================

Terdapat banyak projek yang aku buat masa sijil dulu, tapi waktu itu Handphone tak berapa nak canggih apatah lagi membeli DSLR, so takde la gambar yang dapat aku snap untuk diselitkan kat sini.

Antara projek yang pernah aku buat time sijil dulu:
Projek Ampaian Automatik, Projek Sistem Keselamatan Motosikal, Projek  Sistem Pengesan Banjir, Projek Servis Pesanan Makanan, Projek Akuarium Makanan Ikan Automatik, Projek Pengesan Surat Bagi Rumah Pangsa, Projek Peti Keselamatan, Projek Auto Wash Hand. (agak banyak projek aku buat sbb aku exstand 2 paper so bnyk waktu terluang )

Dan sekarang aku continue study Diploma in Electronic Engineering (sesi june 2010). Macam biasa kena buat Final Projek. Projek aku ialah “SMART TOILET” ianya merupakan projek yang telah di ‘upgrade’ dari projek time blaja sijil dulu.
Details tentang projek ni korang leh tengok dekat sini –> Projek Jamban Smart Toilet.

Pada masa yang sama aku turut menyiapkan beberapa projek untuk mereka2 yang rajin. Diantara projek yang berjaya aku siapkan setakat ini ialah:

PROJEK JAMBAN (SAMA MACAM SMART TOILET AKU)

Cuma dia takde speaker dan ada tambah display light kat depan.Projek elektronik

 

Simple mengikut bajet. ;pProjek elektronik

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Keypad Controlled Car Security System. Fungsi: Kotak kunci akan ‘lock’, pengguna harus memasukkan “password” untuk membuka. dan barulah enjin boleh dihidupkan. selain itu mempunyai sensor yang sensitif jika berlaku pencerobohan, dan alarm akan berbunyi.Projek elektronik

 

menggunakan bekalan kuasa bateri 12v, litar microcontroller serta Litar Relay.Projek elektronik

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

DISPLAY PANEL SECURITY SYSTEM
Display Panel Security System. fungsi: apabila rumah diceroboh lampu menyala, alarm akan berbunyi dan isyarat akan dihantar pada display panel.

 

menggunakan litar bekalan kuasa 12v, microcontroller, dan montion sensor.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

P/S: Apa yang pasti bukan lah senang nak buat projek2 ni. Aku bukan lah pakar sangat dalam elektronik, banyak lagi yang nak kena blajar. Tapi kalau ada pertanyaan yang boleh aku jawab aku kongsi la oke! ;)

Untuk memastikan anda tidak terlepas dengan info terbaru, sila LIKE FanPage Facebook blog ini. Untuk maklum balas segera sila roger kat fesbuk. Tq.

Hak Cipta Terpelihara. Copyright © by Jauzi @ Infozi.com

Comments

This entry was posted in TechnicaL. Bookmark the permalink.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

622 Responses to Koleksi Projek Elektronik Semester Akhir

  1. Bellalunaa says:

    Assalamualaikum. sedang mencari idea untuk final projek dip elektronik. boleh tak emailkan proposal Toilet Auto lock System and ‘Smart Toilet’ beserta dengan litar schematic and equipement sekali. seriously,idea yg sangat bijak..
    nii email sy : biela16_caprikone@yahoo.com

  2. MUHAMAD FIRDAUS BIN SHAFIE says:

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. saya sedang mencari idea untuk final projek diploma elektronik. boleh tak emailkan proposal Toilet Auto lock System and ‘Smart Toilet’ beserta dengan litar schematik and komponen sekali. seriously,idea yang sangat bagus dan bijak. ini email saya : adik.daus@yahoo.com

  3. ema says:

    Assalamualaikum. sedang mencari idea untuk final projek dip elektronik. boleh tak emailkan proposal Toilet Auto lock System and ‘Smart Toilet’ beserta dengan litar schematic and equipement sekali. seriously,idea yg sangat bijak..

    sy juga berminat untuk DISPLAY PANEL SECURITY SYSTEM….brape cost nak buat semua nie?

    nii email sy erma_cute1224@yahoo.com please..

  4. ema says:

    salam .boleh x hantar skematic dan komponen yang digunakan untuk DISPLAY PANEL SECURITY SYSTEM…..tq

    erma_cute1224@yahoo.com

  5. faten lyana says:

    assalamualaikum .boleh x emailkan proposal Toilet Auto lock System beserta dengan litar schematic sekali .seriously,idea yg sangat menarik.. ni email saya nenasyg@yahoo.com

  6. nurshatilalio says:

    Boleh tk awak kongsi kan proposal projek ni? Sy sesang cri idea untuk buat projek last sem. Boleh tahu tak pasal litar n equiment nya. Projek awak ni mmg bijak . Assalamualaikum

  7. hakim says:

    boleh email jugak tak ? nurhakim.hamidon@gmail.com

  8. hakim says:

    kalau boleh yg Projek Ampaian Automatik . boleh ? nurhakim.hamidon@gmail.com

  9. aya aizal says:

    salam…boleh x emailkn litar serta equpmnt dan coding utk projek smart toilet…sy brmnat ngn projek ni…tq :)

  10. fikri says:

    assalamualaikum….

    idea anda sangat kreative dan sangat practical….
    boleh kongsikn kepada saya???
    litar schematic,proposal dan report untuk Toilet Auto lock System and ‘Smart Toilet’ .

    harap2 idea anda dapat sya sebarkn kpd rakan2 yang lain…. :)

    nie email saya fik.fikri81@yahoo.com

  11. mey ra says:

    As Salam. sy sdg mencri tajuk utk final year projek.. sy tertarik dgn projek awk y bertjuk display panel security n Keypad Controlled Car Security System.. boleh x emailkan proposal utk dua2 projek ni beserta litar… ni email sy miey_mey93@yahoo.com

  12. ally says:

    sy tertarik dgn projek awk y bertjuk DISPLAY PANEL SECURITY SYSTEMS.. boleh x emailkan proposal utk projek ni beserta litar… ni email sy
    altobellilayar@rocketmail.com

  13. una says:

    saya tengah mencari idea untuk fyp tapi kami student diberi tajuk trainer. harap dapat membantu.

  14. ahmad says:

    sy betul2 berminat dgn projek ini terima kasih..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge