Jom belajar cara buat dadah

Aku dapat tau pun sebab search kat google.. aku suka sangat layan benda ni bila time lepas makan. best woo.. so aku pun nak la cuba buat sendiri. Benda ni bukan ada jual sangat.. biasa kat pasar malam je takpun kat cafe tempat keje aku. tu pun kadang ada kadang tak.. adoi.. so baik aku buat sendiri letak dalam peti ais.. hehe.. poyo je aku ek.. macam la ada masa nak buat. haha.. takpe la aku juz nak kongsi je. ni pun aku belajar dari sini.

jadi mari kita mulakan:

Bahan :

1 packet agar-agar biasa (strips)
5.5 liter air paip
1 peket coffeemate
1 kg gula pasir
1 tin susu cair
perasa ikut suka (jagung, koko, strawberry dan lain2 ..)

Cara :

  1. Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar hancur. Masukkan gula dan masak hingga mendidih.
  2. Masukkan coffeemate dan susu cair. Biar mendidih sekejap. (coffemate berfungsi supaya jadi lebih gebu, lembut dan enak)
  3. Bahagi-bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut berapa perasa yang anda nak guna.
  4. Setiap bahagian, masukkan perasa dan tuang dalam bekas kecil
  5. Buat sampai habis.
  6. Sejukkan sebelum ditutup covernya. Dah sejuk betul, baru tutup, kalau tidak, nanti senang basi.
  7. Masukkan dalam peti ais dan boleh makan bila sudah sejuk.

Opssss!! baru perasan tajuk entry tersalah tulis,, JOM BELAJAR CARA BUAT DADIH bukan Dadah.  gila apa nak ajar buat dadah.. maaf ye!

Itulah dia cara membuat dadih.. selamat mencuba!

Comments

This entry was posted in ahhhtikeL. Bookmark the permalink.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Responses to Jom belajar cara buat dadah

  1. isza says:

    jangan masuk dadah dalam dadih sudahhh :)

  2. magsob says:

    potong tul lah cite nih…hahaa
    .-= magsob´s last blog ..Memang Laaa… Frame TREK 8500 =-.

  3. ala..resepi kam0 neh susah sgt..skang kn ada yg mmg da ready nyer..s0 lebur kn jerk r…g senang..hahahha…nway nice inf0… :)
    .-= gadiz khayalan´s last blog ..Lazy @ Malas =-.

  4. serius says:

    salam..
    ceh, wat saspen je hang ni..aku da siap ngan pen n kertas nk jot down amende yg perlu..
    hampeh siot.. ; D

    salam..

  5. ikie says:

    ahaha aq pon pelik dadah kena guna agar2, gula,serbuk koko & lain2.

  6. putrahuz says:

    buang karang tol la…..ptutt la cm prnh nmpk je rsepi nih…..sblm tlis tgk la dlu….ptut la snang…xd pon hairan dye kte ad kt pasar mlm n cafe…biar btul….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge