sebab kena himpit/tindih semasa tidur!

Ada tak sape2 yang pernah alami benda ni?? bila  tidur pastu rasa macam kena himpit, tak dapat nak bangun! dan tak boleh bergerak, puas la menjerit mintak tolong tapi tak terkeluar pun suara tu! arghhhh.. tension kan?

aku suka pikir logik.. so aku anggap ni adalah mungkin sebab salah tido la ape la bla..blabla.. (ikut teori sains) , tapi dalam masa yang sama aku rasa ini gangguan jin. sebab aku orang islam jadi aku percaya benda ghaib. tapi otak aku tetap mengatakan itu salah tido or pape je la..(untuk cover line supaya aku tak takut sgt huhu)

Dah lama jugak aku tak kene.. tapi semenjak 2 menjak ni aku asyik kena je.. so aku pun try search untuk cari apakah makna ni semua. so aku jumpa lah artikel ini <— (klik ini kalau paham).

secar ringkas baca ni :

mengikut teori sains fenomena kena hempap/tindih dalam bahasa medicalnya ialah ‘Sleep Paralysis‘. Sleep paralysis dalam bahasa melayu ialah  ‘lumpuh waktu tidur’ iaitu keadaan yang mana badan kita akan menjadi lumpuh sementara (temporary paralysis).

Temporary Paralysis ini selalu berlaku bila mula-mula nak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis). Normal badan manusia apabila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement-waktu nyenyak, bola mata kita akan bergerak-gerak) , otak akan beritahu badan supaya berehat seolah-olah badan kita seperti di switch off kejap. Otak kita pun ada switch off button yang dipanggil Reticular Activating System (RAS). So, ketika ini REM atonia (tiada muscle tone). Yang tinggal ketika ini hanya automatic function seperti degupan jantung, bernafas dan sebagainya. Lebih kurang macam screensaver atau hybernate lah.

Jadi, apabila kita bangun, RAS akan switch on balik. Kita akan sedar sepenuhnya. Tapi kadang-kadang berlaku juga keadaan yang mana electrical signal tidak diactivatekan oleh otak untuk switch on balik badan kita. Ketika itu, badan kita akan lumpuh seketika sebelum otak akan diaktifkan semula. Memang menakutkan, tapi benar, kita seperti lumpuh sekejap. Masa tu, mungkin ada yang tidak lumpuh sepenuhnya tapi sebahagian saja. Sebab itu ada yang boleh gerak-gerakkan jari, tapi bahagian badan lain tak boleh bergerak.

Satu lagi, sleep paralysis ini juga selalu datang dengan halusinasi dalam bentuk auditory (bunyi yang pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa ada benda sentuh/hempap dll..) Sebab tu kita rasa macam kene himpit dengan hantu lah jin la ape la, lepastu ada pulak sound effect bunyi mengilailah dan macam2 lagi halusinasi.

Sebab-sebab yang membolehkan sleep paralysis berlaku:-

1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama

2. Jadual tidur yang tidak tentu arah (irregular sleep clock)

3. Sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni… penat sgt)

4. Stress yang banyak kat otak… masalah keluarga, kewangan bla2

5. Pertukaran gaya hidup secara tiba2 (macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung)

6. Orang yang ada penyakit narcolepsy (tidur secara tiba-tiba walaupun ketika itu sedang bersembang)

So, siapa-siapa yang pernah kena himpit, tak perlu risau selepas ini. Cuma sleep paralysis je..

P/S: tapi yang aku pelik bila aku start nak jadi baik je benda ni mesti kene, macam setan tu tak bagi aku jadi baik je.. mesti nak kacau aku. bila aku meliar ok je pulak tido terlentang ke kuak lentang ke selamba je.. (nak jadi baik bukan la maknanya aku jahat.. tapi ye la aku ni manusia biasa yang kadang2 lalai ngan duniawi) so masing2 ade persepsi masing2.. bagi aku benda ni misteri.. haha.. kalau anda ada pngalaman kena himpit boleh la kongsi dekat komen. ok!

This entry was posted in iNF[o], KESIHATAN. Bookmark the permalink.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

98 Responses to sebab kena himpit/tindih semasa tidur!

  1. ramlah ram says:

    mase dok hostel dulu slalu gak kena tindih waktu tido.. hohoo
    .-= ramlah ram´s last blog ..hari ni aku nak bercakap pasal ADAM HENSEM. eh silap, ADAMAYA =-.

  2. owh..tips sangat berguna.. sebab i selalu kena hempap.. selalu sangat..sampaikan kadang2 takut nak tido. lepas baca post nih. lega i.. boleh i pinjam entri nih???

  3. nur hidayah says:

    selalu gak kena ni..ramai orang cakap kalo kena hempap tu, setan yang hempap. hahaha. mmg biase kena kalo tido terlentang je. kalo tido mengiring ke mmg x kena ar..
    .-= nur hidayah´s last blog ..A Night With SRC =-.

  4. abcmilo says:

    huhu..penah kena himpit siap bergetar satu badan….paralysis ke itu?

  5. Anna says:

    Tak pernah mengalaminya. Dulu takut jugak, tapi ada gaklah lepas tu dengar pasal sleep paralysis. Hehe, baguslah dikongsi. Kita ni kekadang pikir yang terlalu pelik. Tapi in a way bagus, rajin sket orang nak membaca ayat-ayat suci tu. Huhuhu.

    Yang selalu kena, rasa macam tiba-tiba jatuh dari tempat tinggi. Kalau ikut mitos, setan nak masuk badan kita. Ahha, yang pasti mesti ada penjelasan saintifiknya juga.
    .-= Anna´s last blog ..Katak di luar tempurung #013 =-.

  6. huda says:

    oh macam tuh..pernah kene skali jer seumo hidup.
    ekeke~
    .-= huda´s last blog ..tak suka =-.

  7. mie says:

    gue slau dgr juga mmember2 gue kn masa kat hostel…
    tp pengalaman tu belum ada..
    kadang2 musykil gak..
    .-= mie´s last blog ..:: melegakan batuk dengan steamed orange :: =-.

    • admin says:

      tu la kadang tak percaya sgt benda2 ni.. tapi kalau dah kene nanti tau la rasa dia camne.. huhu seram gak kadang2.. nak cover line aggap la paralysis. haha

  8. eryfarieha says:

    takdela penah kene lg, Alhamdulillah..
    .-= eryfarieha´s last blog ..Saya tidak mengejar populariti. =-.

  9. 1234 says:

    sy pla tidur tiarap ka, mengiring ke kanan ka kiri ka…sma juga kena himpit sejak tggl d asrama…..lama2 mcm immune pla sy…tp lepas bca artikel ni…ok skit la….hehe…thx anyway…

  10. gla kentang says:

    kisah aku b’mula dr aku sklh mngah lg..slalu sgt kna tindih wktu tdo..yg pelik nyer..time kna tindih blh plak aku dgr org mgaji..budak2 b’main b’lari2la…pelik je aku asa..

  11. wan m shukri says:

    good info to share. i pernah kena sekali masa kat hostel, siap keluar cakap bhs siam ker jepun ker apa ntah, roomate buat dunno jer. halunisasi pernah kena masa dlm wad hkl.. lom tidur lg, tetiba kiri kanan datang ramai orang (kanak2 lelaki dan orang tua2) tapi semua pakai putih bersih jer.. senyum jer… :) )

  12. ana says:

    mcm ane kalo dah rase sampai ader tangan besar peluk kiter..kali ke-2 tgn tersebut seakan mencekik leher kiter?

    • yuzi says:

      apa yg awak rasa sy pernah alami jugak.. letih jugak nak melawan masa tu. memang menakutkan.

      • dila says:

        dila slalu gk kne hmpit..padahal b4 tdo da bce mcm2 ayat suci.tp still kne.
        pastu prnts try wt g brubat.ustaz y agk femes kt m’sia ni jgk l kte,y hmpap 2 jin.die minat kt kte.sbb 2 die try 2 gode kte.so,xmustahillah ade cite manusia kawin ngn jin…hohoho

  13. chopstik says:

    kelmarin dulu br je kena himpit..mau sosak gak nyawa aku..
    aku ckp p kcau org len..terus aku ok..pastu kwn aku plak
    dlm bilik keluar tdo dpn sm2..katanya xleh tdo kena himpit..
    haha…so skg ni adakah ‘Sleep Paralysis‘ atau jin/setan?
    jgn biarkan hidup anda dengan misteri…

    • yuzi says:

      secara saintifik nya ‘sleep paralysis’ tapi bila kita sendiri yang alami kita sendiri tahu tu ‘sleep paralysis’ or ‘something’ (jin or setan). betul x??.. perkara ni masih agak misteri sebenarnya. hehe..

  14. ain says:

    start kena bnde ni ms masuk univ. penah bile kerap kne tiap2 mlm bc yasin ngn bc Qur`an, pastu 1 mlm cam mmpi ade bnde nk tembus pintu tp bnde 2 tsangkut. pastu trus tjage. sy pcaye bnde ni sbb gangguan jin/syaitan.huhu

  15. INI BUKAN TIPU..!!! INI BETUL…BETULL….. BETUL2 NYA……

    INI KISAH AKUU………!!

    aku firdaus..korang nak tahu,aku boleh dikatakan bila tido,MESTI KENA HEMPAP..
    aku tak tahu apa sebabnya,tapi aku PERNAH KAJI…

    KAJIAN PERTAMA:-
    dulu masa aku sekolah menengah, bila aku kena hempap,aku cuak@ tkut gila beb,sebab nak jerit,nak bagitahu mak bapak aku duk sebelah pun tak leh,sebab mulut terkunci.
    oleh tu,aku kaji.sebab JIN KE atau SEBAB SALAH TIDUR.

    OK,KAJIAN PERTAMA sebelum NAK KENA,aku rasa apa..nak tahu??.
    aku rasa ada benda sedang peluk badan aku.memang tak rasa sangat,tapi aku leh rasa terutamanya dibahagian ketiak aku….so…aku diam,aku nak tengok,apa jadi lepas ni..
    so..dalam berapa minit,aku pun terlenala..tp nak TAHU,mimpi dalam TU,MIMPI yang BUKAN2..itu la,inilah.. jadi aku cubala bukak mata,nak bukak tak boleh..dah sudah kata aku… apa ni..aku jerit..”oiiiiiiii………” pun tak leh jugak… tapi bila aku relak sekejap,aku cakap ALLAH….ALLAH…ALLAH…. AKU BERJAYA BUKAK MATA!… TAPI… dalam berapa ssaat dapat bukak mata,aku kena sekali lagi… aku tak leh gerak,.. jdi,aku pun cakap balik ALLAH..ALLAH..ALLAH DALAM HATI AKU…alhamdililah,ok…

    ok,itu masa aku dah kena empap kan… bila aku bangun,iaitu berdiri…aku jalan 2 tapak,seperti benda yang memegang badan aku itu jatuh kebawah..AKU TAK TIPU..

    KAJIAN KEDUA AKU..
    aku selalu kena hempap,sebabnya aku x tahu..aku tak tahu,itu jin yang hempap aku atau apa..
    http://infozi.com/blog/2010/04/sebab-kena-himpittindih-semasa-tidur/
    kajian kedua,aku ada mp3 bacaan AL-QURAN.. so,aku stby.. so,dalam kelip2 mata aku,aku pun da rasa tanda-tanda badan aku nak kena hempap ni.aku biar..
    memang ,masa tidur mimpi bukan2,bila aku nak bangun,tak boleh bangun..aku apa lagi,dalam usaha aku nak bukak mata,aku sempat onkan mp3 bacaan AL-QURAN..
    nak tahu hasilnya??>>>>
    HASILNYA AKU BERJAYA CELIK MATA…AKU PUN TAK TAHU,TIBA2 BADAN rasa ringan,dan rasa benda yang peluk aku dah hilang…
    BETUL,AKU TAK TIPU..!

    KESIMPULANNYA ADALAH…
    kalau korang selalu kena,korang leh ikut apa petua @ kajian aku ni.aku tak nak bagi keputusan benda apa yang hempap..tapi dala artikel ini ada menyebut :-..

    “”Satu lagi, sleep paralysis ini juga selalu datang dengan halusinasi dalam bentuk auditory (bunyi yang pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, terasa ada benda sentuh/hempap dll..) Sebab tu kita rasa macam kene himpit dengan hantu lah jin la ape la, lepastu ada pulak sound effect bunyi mengilainlah dan macam2 lagi halusinasi..”"”

    benda ini memang wujud sebabnya KU YANG KENA..sebab tu aku leh cakap..
    kadang2 masa ko nak bukak mata,ko tengok corak bantal pun,nanti nampak bayangan macam2,pastu boleh dengar macam orang cakap disebelah telinga ko..kalau tdo dalam gelap,lagila beb..

    tp yang aku peliknya,bila sebelum aku tido,aku tengok gambar2 perempuan seksi ke, tengok cerita yang bukan2 ke sebelum tido,AKU TAK KENA PULAK… tapi bila aku baru pas rehat2,pas sembayang,pas kemas rumah,pas benda yang baik2,aku KENA HEMPAP..

    tahla…apa2 pun sebelum tido kena baca 3 KUL.. insaALLAH dengan IZIN ALLAH ia berhasil.. TAPI KENA INGAT,ALLAH SWT PALING BERKUASA ATAS TIAP2 SESUATU…

  16. nida says:

    selalu kena tindih jugak,, lagi2 kalo tido tak baca jampi2 cket,,
    nida�´s last [type] ..aku perempuan

  17. bella says:

    salam semua..fuh..akhirnya aku jumpa gak geng aku yg slalu kena hempap time tido.ramai jugak rupanya..aku start kena benda ni lepas arwah akak aku meninggal..sebelum2 tu mmg x pernah..yg peliknya,time ak tido dlm kelas pun ble kena gak (ni time cikgu x masuk kelas tau..don’t try this at ur classroom)..tp aku pernah gak test,time aku tido dalam kelas,ak pegang tangan kawan aku..mmg benda 2 xkacau..bila tido sendiri mmg slalu kena..lebi2 lg klu tido koboi..tido xbaca doa..confirm kena..huhu..aku prnh baca 1 buku agama (sori aku da lupa judul buku ni),klu kita nk tido,kita kena sapu or tepuk tempat tido kita 3kali sambil baca ‘auzubillahiminasyaitanirrajim’,coz menurut buku 2,tempat tido yg da lama terbiar biasa akn jd tmpat mainan syaitan & jin..tp ada hikmah jgk kita kena benda alah ni coz kita akn sntiasa ingt Allah..semoga kita semua sentiasa takut hanya dengan-NYA dan memohon perlindungan dari-NYA..amin..

  18. iEra NaDiRa says:

    Penah kena tindih sekali je. Tapi saya pasti ia cuma sleep paralysis sebab sebelum tu memang saya tgh penat…

    Setakat kena tindih tu biasa la semua pernah kena, tapi yang buat saya trauma.. waktu saya kena tindih tuh, saya tidur bawah selimut(sejuk sangat..).. jadi bila tiba2 saya tak boleh bergerak, of course nak keluar daripada balutan selimut pun tak mampu.

    So saya sesak nafas.. dah la pertama kali kena rasa kena ‘hempap’, lagi cemaslah dibuatnya.. pernafasan pun makin tak terkawal. Badan takleh gerak langsung… trauma betul. T__T

    Sejak kejadian malam tu sampai la sekarang, saya tak tidur bawah selimut dah. =__=”
    iEra NaDiRa�´s last [type] ..Budaya Cop-Mengecop Tempat Untuk Kawan

  19. ekal says:

    Terima kasih banyaklah bagi info nie, mati-mati aku ingat selama nie kena hempap dengan hantu, iyelah setiap kali solat 5 waktu, aku teruskan bacaan ayat suci al-Quran, tapi kena hempap jugak. Terima kasih sekali lagi buat penulis blog ni.

    • yuzi says:

      thanks!.. ini info berdasarkan kajian saintifik. jadi terpulang kpd masing2 untuk percaya yg mana satu ok. apa pun benda ni mmg misteri. hehe

  20. cik zaza says:

    sy agk kerap kena tindih masa duduk kat asrama. bnde ni macam bersambung2 dr sekolah, masuk matrik smpai la kat u. yg peliknya masa sekolah n matrik dulu sy nmpk bnde yg sama n suara yg sama ketika ditindih atau sleep paralyse yg awk ckp. berbeza masa kat u. sy nmpk kwn2 bilik sy tu sendri masa sy kena tindih. tp sekarang Alhamdulillah tak kne lagi.atau belum nk kena. wallahu’alam.
    cik zaza�´s last [type] ..kuat makan tapi tak gemuk

  21. weee says:

    aq slalu kena mnde ni
    haihhhhhhh
    sampai satu tahap bila mnde uh jdi time tdo aq wat ilek jee cm dlm hti aq ckp “ilek2 bukan de pe pun .dah bese kenekan.okkk bce ayat kursi lah kan blablablaaaaaa” bce pon berterabur sbb panik sangt, mne xnye tetibe x leyh gerak macm lumpuh kjp pdahal aq sedar.bila mnde uh cm dah xde dah punyalah legaa gilaa smpai berpeluh jantung cm nk gugur ==”

  22. weee says:

    tau xpeeeeeee
    heh!

  23. weee says:

    okay2 dah dah stop2 ==” hehe

  24. Melor says:

    owh..ramai yer yg kena tindih ni…so far tak pernah kena,tp roomate kt hostel selalu kena,i tengok jer muka dia time dia kena himpit tu,ooh aah..ooh aahh bunyinyer..
    bila dia buka mata dia nangis cakap nape aku tak tlg dia,padahal mata dia tutup,camne dia leh nampak aku depan mata dia?confuse..tapi aku pesan kat dia,kalo tido jgn suke tutup muka dgn bantal,pastu kening jgn cukur halus sgt(yg ni aku ckp dlm hati ajerla,takut tak relevan,hahaha).
    somehow i believe your explanation is true,so the jin thingys. kalo yg tgn besar itam berbulu tu org kata makhluk jin dr tasik.wallhualam.

    p/s:time banyak duit pun confirm kena himpit sampai sempit!hahaha..hati2 uols..
    Melor�´s last [type] ..BIRTHDAY PARTY IN THE CLUB

    • yuzi says:

      terdapat fakta dan mitos mngenai kene himpit ni.. so terpulang kepada masing2 nak percaya yang mane. ape pun.. ianya sungguh misteri.. hehe :)
      *duit bnyk rmai dtg himpit, bile xde duit sorang pun xnk bkepit.. duniawi.. :p

  25. indayu says:

    baru smalam kena.siap gegar 1 katil.pas kena tu yg pg google cari pasl benda ni.semuanya kuasa Allah.

  26. missnina says:

    yg masih saya tkleh lupa ialah kena tindih selepas buat solat sunat hajat, masa tu kul 4 pagi,,nk tido semula terasa ada sesuatu naik tidor sebelah belakang (masa tu sy mengiring),,tp nak berpaling nk tgk bunyi apa tu tk bulih sbb terasa mcm kena pegang je,,hu hu seram…

    • yuzi says:

      hehe.. bile kene tindih ni memang akan terasa benda2 pelik berlaku. hanya tuhan yg tahu.. banyak2 la berdoa sebelum tido ok. ;)

  27. Pingback: Blog Shaffik » Kena Tindih Masa Tidur. Mitos atau Realiti?

  28. erachan says:

    samelah ngn aku, tp xde pulak dgr suara ke pape. so pelik?

  29. uciboy says:

    nenek aku cakap, bila kita kena hempap, sebolehnya kita LAWAN or paksa bukak mata kita dengan cara apa sekalipun.. sbb kalau kita biar or kita terus rela rasa kena hempap (paralysis), kita mungkin temui ajal ketika tidur.. sbb tu ramai yg mati ketika tidur..(skadar dngar dr nenek) =)

    • yuzi says:

      yup aku pun ade pnah dgr org ckp cmtu.. tp ajal maut ditangan tuhan. kalau dah ajal time tido nak wt cmne kan. wallahualam..

  30. ANIS says:

    HISH..XSANGKA SAYA RAMAI GAK YG KENE…MLM TD PUN BRU KENA SETELAH HAMPIR 5 THUN XKENA….DR SEK RENDAH DH KENE CM NI..PENAH GAK BERAPE THUN DULU SY KENE IMPIT SIAP BENDE TU TUNJUKKAN MUKE NYE LG…KWN2 YG ADE DOK WAT TAHU JE…PADAHAL KITE MENJERIT BAGAI NAK MAUT..BILE SY TRSEDAR SY MARAH KN MRK KENAPE XTLG SY..PD HAL MRK XLEH DGR KAN??MLM TD TERKENE GAK SEMULA…TERASE ADE BENDE BERBISIK BETUL2 KT TELINGA SYA….TP SELALUNYE SY DPT HADAPI DGN TENANG WALAUPUN KEKADANG ADE RASE SERAM GAK …………APE2 PUN BACALAH AYT SUCI SEBELUM TIDO..BELUM DPT KEPASTIAN TTG BENDE NI..

    • yuzi says:

      secara saintifiknya adalah sleeping paralyze.. tapi kita yang menghadapinya memang susah nak terima jika dikatakan sleeping paralyze.
      so ianya masih menjadi sesuatu yang misteri. sbagai umat islam.. sentiasa lah berdoa kepada Allah s.w.t supaya dijauhkan dari ganguan jin & syaitan.

  31. wyna says:

    skg ni tiap2 ari asek kne ja . Tdo mlm ta kne . Time tdo siang lak kne . Tkot ase nk tdo . Kdg mcm dpt ase nk kne tindih , kdg ms kne tu , tinge mcm bdesing , pastu dgr owg bbisik kt tinge .

  32. Nys says:

    rasenye ok gak kalo kite pk ikut logik sains.. at least mengurangkan kite dr pk bnde2 mengarut.. bukan x pcy bnde ghaib.. Tapi kalo smpai nk g toilet pon meyusahkan orang watpe.
    lepas da tuka posisi tidur ni xde da “kne tindih”. Kne tindih ngn teddy bear ade arr

  33. line super says:

    pastikan sebelum tidur perut anda tidak masuk angin. kalau boleh jgn ada satu pun rasa angin dlm badan, sebab angin di usus akan naik ke dada semasa kita tidur. so, sebab tu la kita rasa macam dihimpit didada kita, padahal paru-paru kita sedang kembang-kempis. Apapun kuatkan semangat, jgn lemah, terus cuba gerakkan badan walaupun tak boleh dan kawal pernafasan

  34. roha says:

    roha pun dulu selalu kena mcm ni. Escp bila tidur terlentang..memang masa kena tu nampak benda bukan2, suara2 seram . Pastu pernah terbaca dalam paper pasal ni dah lama dulu . Tak ingat nama Dr yang tulis tu. Tak silap dia kata benda ni terjadi sebab otak kita aktif tapi badan tak ( mungkin tu yang dipanggil paralysis) Alhamdulillah sekarang dah tak ada. Kalau ada pun jarang2.

  35. farra says:

    normal rupanya fenomena “kena tindih” nie,so baru la fara tawu actually ramai lg yg melaluinya..so the conclusion is better kita set in mind,just sleep paralyses sbb at least dpt kurangkn rasa takut dr fikir ianya gangguan jin/hantu!my experience,b4 ni fara x penah kena tp since pindah ke rmh baru yg mostly jiran selalu cita bkn2,dibina based on hutan la,so menambahkn seram yg sedia ada!hehe!actually dulu cuak jugak cos experience benda since stay kat umh br,but now da almost 4 years stay kat sini,so far alhamdulliah jerr..jus selalu kena tindih!mati2 ingat tempat ni keras laa apa…tp kan klau time sleep paralised tu nampak benda yg best2 cm handbag channel ke x pe jugak..hehehe…klau ada sapa2 yg tawu or ada nk share amalan or cara nak hindar dr kena tindih ni lg better,anyway tax for info <3

    • yuzi says:

      heheh handbag chanel ye.. tu la btul jgk tu, ini tak.. mesti pikir benda yg x best je kan. haha… neway thanks for comment and kongsi kan kisah anda.

  36. zul says:

    ini pengalaman aku pulak…aku boleh kate tiap2 ari kene himpap..aku pon tak tau yang mane betul sains ke ataau kene himpap dgn setan..bile aku nak tidor aku dah dapat agak aku akan kne himpap punye ni..sebab aku rase mcm ade bende tgh tgk aku..pastu aku tido je la biar lantak la..pastu lame sket tdo dibuai mimpi2 tibe2 mimpi aku laen lak rasenye agak2 mistik la..pastu aku cakap dalam ati mcm ni “aku kne himpap ni” pastu aku try bukak mate teros tak bleh “ah sudah datang setan ni”..kalau sains cakap itu hanye badan switch off saje dan boleh bernafas tapi aku kne kenkadang boleh nafas dan kenkadang aku lemas tak bleh nafas lak..mcm ner tu..sains tu sume tak bleh pakai..kenkadang aku bengang aku cabar la die kuar ajak bincang ape yang die sibuk nak kacau aku ari2..tapi tak kuar gak (die cuak la tu)..pastu aku base ayat kursi then sambung tidur dah takde kne lg..(syukur alhamdullillah)..besok pagi aku banggun tidur dgn perasaan menyesal sebab setan tu kacau aku malam td aku dah tak cukup tidur…ape nak buat dah nasib badan..

  37. azrin says:

    Aku penah kene tindih, first time kena masa umo 12 tahun, masa tu ingat baru blk dari lawatan kiranya tubuh letih sgt dan bagi aku artikel diatas berasas. Byk kali gak la kene sampai la satu ari masa ni aku tgh blajo kt u, kononnya nak tidur sambil bukak tingkap nak tengok pemandangan bukit depan hostel.. ntah cmne susah lak nak tido mlm 2.. smbil denga mp3, 2 jam gak la baru terlelap. Tibe2 rasa badan cm kene tindih, cam biasa la aku struggle la nak lepas, aku bkn caya sgt ngn perkara mistik lam hal ni, dah lepas 2 aku tido la balik. Kali kedua kene tindih balik kali ni lg hardcore siap ngan sound effect lg aku dga sora jeritan dibawa angin dari jauh, alamak lain macam ni, aku punye la struggle smpai jatuh katil, masa 2 la aku lepas, trus aku lompat keluar bilik 2.. tobat dah aku xnak tdo kat bilik 2..
    Bagi aku la benda ni ada penjelasan dari sudut saintifik dan dari sudut spirutual.

    • yuzi says:

      terima kasih diatas perkongsian pengalaman anda. LiKE sangat2 dgn statement akhir saudara. benda ni mmg ada penjelasan saintifik dan spiritual. Hanya siapa yang dah kene mampu berfikir adakah ianya dtg dr saintifik or sebaliknya sebab kita empunya diri. so kita tahu kita kene tindih sebab badan letih (sleep paralysis) atau kene tindih ngan ‘benda’ laen. njoy it! haha

  38. Hadui penat kan bile terjadi bende2 macam ni.. Aku dah lame dah kene bende2 ginie.. Tp yg tak masok akalnye time aku tengah dengar radio.. Mase tu lagu yg dimainkan lagu kumpulan nidji.. Lagu BIARLah…. Time tu aku terlelap dalam 5 minit je kot.. Sebelum aku terlelap tu sempat jugak lah aku suruh mak aku kejutkan aku dalam pukul 12stengah tengahari.. Sebab pukul 1pm aku kene masok kerje.. Kite balik pd crite yg td.. Time lagu nidji tu tengah dimainkan.. Mase tu aku terlelap tp dalam keadaan telinge aku ni jelas lg kedengaran lagu tu.. Tibe2 boleh plak kan suare vokalis band nidji tu berubah.. Pastu aku pun cakap lah dalam hati.. Pasal mase tu aku ingat suare dj tu yg follow suare band nidji tu..aku pun bantai la kutuk .. Bodoh punye dj!! Suare tak best langsung!!! Tp asalnye memang kasar gile la suare die.. Hehehe pastu ape lg .. Time aku kutuk suare tu la , terus je badan aku macam kene hempap!! Habes satu badan aku tak boleh bergerak ,mulut lg la tak boleh bukak.. Lelah aku dibueknyo!!! Seram tu jangan cakap la.. Bilik aku plak tu dalam keadaan gelap plak tu.. Aku pun melaungkan azan hehehe maklumla tengah takut mase tu kan .. Lepas je aku laungkan azan .. Mase tu aku gerak kan badan aku.. Tp aku bangun pun dalam keadaan lelah la.. Terus aku bangun .. Terus aku duduk dekat ruang tamu rumah aku.. Pastu mak aku tegur aku.. (Hai tak tdo lagi ke??) Aku pun cakap la kat mak aku..( Panas la tdo kat bilik,tido kat luar je la) hehehehe punye la penakot aku ni kan.. Tp tu la hakikatnye aku ni dari kecik aku dah penah nampak makluk2 halus ni.. Tp cume rupe bentuk die je aku tak dapat tengok lg.. Yg selalu aku nampak la.. Setakat bayang2 hitam, hantu yg berbulu bertenggek kat atas pokok..(Tak tau la kalau jebon ke org utan bende tu), pastu bayang2 askar jepun dekat dinding,( yg hantu jepun ni ramai yg jd saksi dapat tengok ,coz bentuk pakaian die topi n sluar die seakan2 askar jepun).. Kalau pontianak mengilai tu baru sekali aku kene.. Perghhh!! Memang nyaring gile suare die.. Masok tepat dalam telinge sampai keotak sampai la jantung aku.. Memang lain gile la dari tv yg dieorang reka reka bunyi tu.. Memang time tu aku lari tak cukup tanah beb!!… Tp ape yg aku alami sampai ke ari ni.. Bende yg selalu aku kene ,,, bende tu la .. Selalu kene tindih.. Kalau btul la bende tu dipanggil sleep paralysis je .. Fuh alhamdulillah… Tp dalam dunia ni hantu memang tak wujudkan.. Cume yg wujud adalah iblis ,syaitan dan jin.. Cume hantu ni bahase kampung je .. Untuk senang digunekan buat ayat.. So jangan percaye yg hantu tu wujud.. Percaye kepade allah..sesungguhnye iblis memang kerjenye untuk menyesat anak cucu adam sehingga la hari pengakhiran zaman iaitu hari kiamat.. Ape pun ape yg korang selalu korang nampak, ape pun semue tu kerja iblis!! Die akan selalu dan akan berkeje keras untuk menyesatkan kite sebagai umat islam.. Dalam dunie ni banyak yg mengejar harte duniawi, iblis plak berlumbe2 mengejar kejahatan untuk memusnah dan merosak akidah manusia.. Kite sebagai umat islam .. Haruslah kite patuh pd ajaran yg diberi aloh nabi kite.. Allah maha besar .. Allah maha pemurah allah maha penyayang.. Sekian dari saye.. Geng ngail ikang!!

  39. taikucing says:

    Ni aku taip ni lepas kene hempap lah nih…taik betul…aku ni bleh dikafekan selalu sangat kene…dr akt malaysia sampailah aku kat oz nih…kat malaysia aku pahamlah sebab banyak beno antu setan ..ni bile first day aku kat oz…pon kene gak….sedey betul…mg btullah…dengar memacam..tapi seingat aku…beratus kali aku kene hempap..2 kali je aku nampak objek..first sekali aku nampak ade satu makhluk kecik kepale cam alien workshop itam sume silang kan tangan die dan pegang badan aku…mmg takleh gerak…tapi aku nampak jelas die..bayang jelahh.. yg kedua..aku tetido waktu maghrib…kat kaki aku..btul2 ade satu pompuan pakai telekong muke itam baik punye usha aku…mane nak bangun..padehal kawan aku kat sebelah aku je..bukan men gelak gelak tgk tibi..tapi btullah kalau ianye halusinasi je…sebab kawan nampak mate kite tetutup..kite lak bukan men celik bijik mate mintak tolong kat dorang…setannye keje lah
    nih ngusek ngusek…wallahualamm..

  40. akmal says:

    Nice Info,, :) …. aku pun pernah terkena.. bnyak jugak lah, sabo je lah….tak mention lak dlm kepala otak ade jin tindih ke ape, yg aku pikir sbb bnyak tidur ptg ( waktu asar )… first2 time kene benda ni mmg takut gila , ye lah aku ingat dah sampai masa.. *if u know wht i mean* tp bila dah bnyak kali kene tak brapa kisah sngat >.<"

  41. akmal says:

    setakat nih hanya tak leh gerak lah,,aku harap tak da lah smpai dngar suara , halusinasi semua tuh… mungkin jdi lebih seram drpd pengalaman sebelum nih huhu

  42. zamri says:

    Aku pernah kena hempap gak. Biasanya yang hempap ialah mahluk kecil macam toyol. Tapi ada juga yang nampak macam hantu pocong dan pontianak. Aku teringin gak nak tengok hantu yang hempap tu tapi tau macamana caranya. Ada orang kata masa kena tindih kenyit mata atau terus tengok kat bawah katil. Mungkin boleh kongsi macamana nak tengok hantu tindih ni.

  43. ngutngut says:

    dulu sy perna kena. nampak sesuatu yg gelap dalam gelap, tapi mimpi dalam mimpi,lpas mimpi je mcm tu trus badan tk bole gerak,nak bersuara pun susah. habis badan berpeluh-peluh nak nangis pun ade. haha. -,-

  44. yaya says:

    Saya pun pernah kena juga..baru satu kali..tapi skrg baru pula mau cari entry psal tindih ni..sy pula nmpak lembaga hitam lelaki..sepertinya mnyerupai seseorg yg sy knal..msa kena tindih tu, sy xboleh tngok muka nya..sbb mkluk ni sibuk meramas badan dan leher sy..3 perkataan je yg sy dpt sebut..susah sngat nak keluar kan suara..badan xboleh gerak dan kaku je..keadaan sama seperti dalam bilik sy..mcm betul2 jadi..so sy rasa pelik..tp rasa takut tu tiada..sy rasa ini faktor silap tidur..sbb sy slalu tukar cara tidur..tmpat kaki jadi tempat kepala pula..btw sngat interesting entry ni..

  45. AizhArora says:

    Sy baru je kene tadi… then trus search kat internet.. sbb slalu kene dh tak tahan.. sy baru je lelap mata dlm tgh mimpi tetiba dlm mimpi tu kat poket sluar sy keras mcm pelik n peha rasa sakit tetiba kene tindih nmpk bayang itam muka tukar2 … ari tu benda tu tindih start dr kaki trus ke atas pon nmpk bayang itam..tak tahan sbb effect dada… mcm mana nak elakkan

  46. nobody says:

    korang kena ingat,sains cuma cakap macam mana terjadi je..bukannya SEBAB benda tu terjadi. 6 punca yang ditulis tu aku takda..malah aku cukup berdisiplin.Ni pengalaman aku:

    Rumah aku kosong.Aku tinggal sorang.Dah lama rumah ni takda orang melainkan mak aku lawat aku sabtu ngan ahad.So..tiap2 malam aku akan dapat deruan getaran kat telinga kejutkan aku waktu aku tidur.Aku kena sleep paralisis ni waktu aku tgh tidur nyenyak tapi getaran tu sergah aku untuk bangun.Ini yang sains explain cakap waktu tak boleh nak gerak tu.Sebagamana manusia bodoh aku pun pergi carik istilah perubatan barat.Yes.Sleep paralysis. Ubatnya:TIADA.Punca:Tak dikenal pasti.

    Tgk punca yang kotulis pun semua takda yang aku kena melainkan terlentang terlalu lama tu aku tak tahula.Sapa plak boleh kawal tidur dia??? Sekali lagi aku yang bodoh ni cuba terapi barat.Tidur sambil dengar ALPHA WAVE!! Berkesan?? KESILAPAN TERBESAR AKU!!! Disebabkan alpha wave ni adalah frequensi otak di waktu lena..aku yang tgh jaga ni bukannya kena deruan kat telinga tapi lagi cepat kena SP ni.
    Tak boleh blah betul,tidur pun terganggu,terus tak sihat.Aku search tentang org putih kena SEMUA TINGGAL KAT RUMAH 1-2 ORG.Yang paling teruk yang tinggal bawah basement,kapel dua ekor.

    Maka barulah aku berbalik ke agama.Wudhu’ sebelum tidur,ayat kursi dgn surah baqarah terakhir.Langsung tak kacau dah.Tapi disebabkan aku ni gatal nak menghalau jin,dan sakit hati sebab pernah demam teruk tak cukup tidur asik kena sergah je,aku pun terbaca hadis Abu Dujana:http://mawdu.wordpress.com/2011/12/27/hirz-abu-dujana-protection-jinn-jinns-magic/

    mcm biasalah manusia..kalau hadis tu tak cukup nama periwayat,maka ia dianggap palsu atau putar belit.Sama jugak dgn hadis tu,dierang kata palsu bila Abu Dujana nampak percikan api(sparks) bila diganggu. Tapi aku teringat akan pengalaman orang putih yang sama..dia pun rasa memang sewaktu diganggu,dia pun mengalami sparks! Rujuk pos ke-3 dari psychic spy: http://www.unexplained-mysteries.com/forum/index.php?showtopic=17631

    So nak pastikan hadis palsu ke tidak,Aku pun print Hizr of abu dujana versi arab/melayu dgn versi English dgn translation2 sekalik dan tampal bhg-an tangga dgn tempat tidur.SELAMA DUA HARI AKU TAK BOHONG..SETIAP PAGI AKU AKAN BAU ABU TERBAKAR..mula-mula kat bilik utama atas.esoknya kat dapur..tiap-tiap pagiiii..aku happy gila..sampailah malam ketiga aku kena kaw-kaw dari benda tu masa nak tidur.Kali ni aku dgr bunyi kenderaan kat telinga lepas tu panas kat tengkuk macam bantal aku tu berapi!! Tak boleh nak tidur kaw-kaw..Aku baca 3 qul sapu kat belakang tengkuk baru pelan-pelan api tu tak rasa..cuma bantal tu rasa macam bara sikit…Benda tu menyirap ke apa?? So aku search lagi omputih kot kot dierang ni pernah kena…takda sorang pun pernah kena neck heat..yang ada dierang kata muscle spasm,ada yang kata tinittus ada yang kata konspiracy kerajaan tembak vibration dari atas satelit..haii..nama pun org putih bodo…ni link dia:http://www.medhelp.org/posts/Ear–Nose–Throat/Vibrating-eardrum–pulsating-sensation–on-and-off/show/780887

    aku langsung tak post bebenda kat situ..semua dierang..DAN AHLI PERUBATAN BARAT SEPERTI BIASALAH..TAK TAHU APA DAN PENUH TEKAAN sampai takda solusi..sekarang dia masih ganggu aku waktu nak tidur..aku teringat kata nabi..cabutlah surat tu,jika tidak mereka mesti terseksa sampai kiamat…aku tak tahu nak cabut ke tak..dierang terseksa ke sampai balas macam tu??sebab sekarang dia umpama attack berturut-turut tiap2 hari.Tapi..aku baca 3 qul dah boleh tidur dah..

  47. nobody says:

    Aku percaya ni adalah jin rumah dan BUKAN SLEEP PARALISIS yang barat katakan ni. Sebab: SESIAPA YANG DATANG RUMAH AKU TERUS TAK BOLEH TIDUR.Pergi rumah lain bedengkur lagik..

    • nobody says:

      tak mungkinla…aku baru je kene sleep paralys ni tadi..tak mungkin pulak kerje jin,ni bulan Ramadhan..jin jahat sume kene ikat

  48. nobody says:

    lama tak dtg. dah takda dah diganggu..sebab aku dah cabut hirz tu..
    sebab aku dpt mimpi..
    masa tu aku ingat aku ada mimpi satu benda mcm anak kucing hitam menyorok-nyorok
    belakang barang2 rumah aku..aku tolak barang2 tu ke tepi dan benda tu cuba nak menyorok..bila dah takda tempat benda tu menyorok..baru aku dpt perati..benda tu mcm dah botak bulu-bulu dia,kurus dan mengigil-gigil..so aku pun cabut hirz tu..
    main lama makin kurang kacau dia..sekang langsung takda..sikit pun aku bohong..citer betul beb.

  49. Johne616 says:

    I was looking through some of your blog posts on this internet site and I conceive this web site is rattling informative ! Keep on posting . akababdcdecf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge